VSFF csatlakozó 400 és 800 gigabites alkalmazásokban

Mit jelentenek ezek a passzív infrastruktúra számára? Milyen alkalmazásokat tesznek lehetővé? Milyen előnyökkel járnak?

A modern adatközpontoknak egyre szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük. A maximális helytakarékosság és az esetleges rendszerhibák elleni védelem mellett egyre fontosabbá válik az egyre nagyobb sebességek támogatása. Különösen az AI-t (mesterséges intelligencia) vagy ML-t (gépi tanulás) alkalmazó alkalmazások, valamint a home-office munka egyre nagyobb mértékű elterjedése vezet a sávszélesség növekedéséhez. Ennek eredményeképpen a 400 gigabites alkalmazások egyre népszerűbbé válnak. Az Omdia-400G-beyond-Companion-Report szerint pedig az ilyen alkalmazások 2023-ban óriási mértékben fognak növekedni. A párhuzamos sávok használata az optikai adó-vevő készülékekben elengedhetetlen az ilyen egyre növekvő adatátviteli sebességek továbbításához. Ezért fejlesztették ki a Senko SN® és az amerikai Conec MDC kisméretű VSFF-csatlakozóit ezekhez a párhuzamos optikai adó-vevő készülékekhez, és ezek egyre inkább elterjednek a piacon.

Milyen 400 gigabites Ethernet-alkalmazások vannak terjedőben?

Az Omdia tanulmánya szerint a 400 gigabites FR4 szinglemód és a 400 gigabites DR4 szinglemód egyaránt erőteljes növekedés előtt áll. A 400 Gigabit SR8 OM4 az egyetlen olyan multimódos alkalmazás, amely jelentős növekedési potenciállal rendelkezik.

400G szinglemódú alkalmazás – 400 Gigabit FR4

A 400 GBit/s adatátviteli sebesség négy párhuzamos, teljes duplex átviteli csatornán (sávokon) érhető el, amelyek egyenként 100 Gbit/s sebességgel működnek LC-Duplex (LC-Compact vagy LC Compact push-pull boot) üzemmódban, szinglemódban.

400G szinglemódú alkalmazás – 400 Gigabit DR4

Természetesen a 400 Gigabit DR4 szinglemódú, 500 méteres átvitelre alkalmas adó-vevőegységek MTP®/MPO (4+4) SM APC 8°, PreCONNECT® OCTO MTP® vagy SN® Quad és MDC Quad interfésszel is piacra kerülhetnek. Ezeket az OCTO adó-vevőegységeket három PreCONNECT® OCTO kábelezési rendszerünkkel lehet összekapcsolni: OCTO MTP®, OCTO SN® és OCTO MDC.

400G multimódú alkalmazás – 400 Gigabit SR8

A 400 Gigabit SR8 az egyetlen olyan multimód a 400G protokollok közül, amely jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, és MTP® 16 néven ismert. Ehhez 8 sávra, 8 x 50 Gigabitre van szükség a 400 Gigabit eléréséhez. Ezért fejlesztették ki néhány évvel ezelőtt az MTP® 16-ot. Ennek a csatlakozónak a csapfuratai kissé szélesebbek, hogy helyet biztosítsanak a 16 szálnak, és a kulcs nem középen helyezkedik el. Az újdonság ebben a csatlakozóban az, hogy ez egy MTP® multimódú csatlakozó, amely először 8°-os APC-re van vágva, ahogy általában csak a szinglemódúaknál szokták.

 

Ennek a fejlesztésnek az oka a PAM4-kódolt átvitel (négyszintű impulzusamplitúdó-moduláció). A PAM4-kódolás használatával a 25G VCSEL 50G sávsebességre emelkedik. Ez a PAM4 rendkívül érzékeny a zajra, ami azt jelenti, hogy a visszatérési veszteséget a lehető legalacsonyabb és legstabilabb szinten kell tartani, hogy lehetőleg ne szóródjanak vissza reflexiók az adóra. Ez a 8°-ra vágott csatlakozórendszerekkel lehetséges.

Ki nyeri a versenyt az optikai szálas csatlakozó interfészek területén?

A fent leírtak szerint a 400 gigabites optikai adó-vevőegységek különböző opciókat tesznek lehetővé az új VSFF (Very Small Form Factor) csatlakozókhoz. Az új SN® (SN = Senko Nano) csatlakozó a SENKO Co. Ltd. vagy az MDC (Miniature Duplex Connector) az amerikai Conec cégtől vannak úton felfelé. Mindkét dugaszoló csatlakozó két rugós, 1,25 mm átmérőjű, LC technológiára épülő kerámia vasalattal rendelkezik.

A csatlakozók méretéből adódóan és a csatolási konfigurációtól függően nagyobb port-sűrűség érhető el a 19″-os elosztópanelben, mint a hagyományos csatlakozókkal, például az LC-Duplex csatlakozókkal. Az LC-Duplexszel elérhető maximális érték 96 port magassági egységenként (SMAP-G2 UHD). Az MDC és az SN® esetében ésszerű választás a 19″-os elosztópanelben a magassági egységenkénti maximális port-sűrűség 128 port, mivel ez még mindig további szerszámok nélkül, pusztán az ujjak segítségével foltozható.

SN®

Az SN® Quad interfész, amely most jelent meg a piacon, a jövőben az OCTO MTP® és Quad MDC interfészek alternatívájaként lesz elérhető. Az SN® Quad Uniboot itt is már a fejlesztési szakaszban van. Az adó-vevő csatlakozófelülete döntően meghatározza, hogy melyik csatlakozót fogják használni.

MDC

Az MDC egy VSFF-csatlakozó, amelyet kifejezetten az ilyen adó-vevő interfészek lehetővé tételére fejlesztettek ki. Az MDC-ket egyenként, közvetlenül az adó-vevőbe kell behelyezni. Egy klipsz segítségével azonban kaszkádszerűen is össze lehet őket kapcsolni, hogy blokkot alkossanak. Jelenleg az MDC Quad Uniboot csatlakozón is folyik a munka. A piacra kerüléséig azonban még van mit tenni.

A VSFF csatlakozók legnagyobb előnye: Portbontás közvetlenül az adó-vevőnél

Az új VSFF dugaszoló csatlakozók döntő előnyt kínálnak a hagyományos változathoz képest, nevezetesen a portok kitörését. A múltban például a párhuzamosítást egy MTP®/MPO csatlakozóval valósították meg 4 úgynevezett sávon keresztül, hogy elérjék a jelenlegi 400 Gigabit értéket. Ez sávonként 100 Gigabitnek felel meg a 400 Gigabit eléréséhez. A jövőben ez a 400 Gigabit egyre inkább az új optikai adó-vevő eszközökkel valósul meg, például 4 MDC porttal vagy alternatívaként 4 SN® porttal.

 

Mi az új OCTO MTP®/MPO adó-vevőegységek előnye az MDC Quad és SN® Quad interfésszel az OCTO MTP®/MPO interfészhez képest? Az OCTO MTP®/MPO interfésszel ellentétben az MDC Quad és SN® Quad interfészen lévő négy egyedi duplex port közvetlenül az adó-vevő interfészen leválasztható szervizmunkákhoz, például mérések, ellenőrzések és tisztítás céljából. Ezzel szemben a hagyományos OCTO MTP®/MPO változatnál mindig szükség van egy kábelkötegre vagy portbontó egységre a portbontáshoz. Ha egy duplex porton szervizmunkát végeznek, akkor az MTP®/MPO nem kapcsolható ki közvetlenül az adó-vevőnél, mivel különben a másik három üzemképes duplex portot is le kell kapcsolni. Az új optikai adó-vevőegységeknél a VSFF dugaszoló csatlakozókat egyedi patchkordok segítségével közvetlenül az adó-vevőegységről lehet elvezetni, pl. a szerverportok kitöréséhez használt kapcsolók esetében. Ez a fő oka annak, hogy ezeket az új kis MDC és SN® VSFF csatlakozókat kifejlesztették. Az MDC Quad és SN Quad interfészen a közvetlen portkitörés másik előnye a patchkordok segítségével történő gerincleveles hálózás.

Egy másik nagy előnye ezeknek a csatlakozóknak, hogy kerámia technológiát használnak, annak minden előnyével együtt. Robusztus, rendkívül alacsony beiktatási veszteséget és az MTP®/MPO technológiánál stabilabb, magasabb visszatérési veszteséget biztosít. A VSFF-csatlakozók kompakt kialakítása segít helyet megtakarítani az adatközpontokban, ezért az energiahatékonyság szempontjából is döntő előnyökkel jár. A videóból többet megtudhat:

 

800 Gigabit Ethernet alkalmazások: Előre tekintve

A 800 gigabites DR8 már ma is elérhető, és hagyományos módon, MTP® 16 (PreCONNECT® SEDECIM) segítségével, szinglemódusban valósítható meg.

Az akár 500 méteres hatótávolságú 800 Gigabit DR4 szinglemódusú adó-vevőegységek mostantól SN® Quad és MDC Quad interfészekkel a jelenlegi állapotukban kerülnek piacra.

Kérdése van a témával kapcsolatban?

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

https://rosi-systems.hu/kapcsolat/

És végezetül köszönjük szépen a cikket gyártó partnerünknek Rosenberger OSI-nak:

https://osi.rosenberger.com/news-media/vsff-connector-in-400-800-g-applications/