Az EU Green Deal és annak hatása az adatközpontokra

Az európai szervezetek jelenleg az energiafogyasztás csökkentésének és a fenntarthatóság javításának kihívásával szembesülnek az európai Green Deal fényében.

Oct 24, 2023-

Az Európai Bizottság jóváhagyta az EU Zöld Megállapodást, amelynek célja, hogy 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Európa arra törekszik, hogy 2050-re az első klíma semleges kontinens legyen.

Az EU Green Deal mellett létrejött a magatartási kódex (CoC), az energiahatékonysági irányelv (EED) és az EN 50600.

A magatartási kódexet az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) hozta létre 2008-ban, hogy az adatközpontokat az energiafogyasztás csökkentése és a fenntarthatóság előmozdítása érdekében a rendelkezésre álló legjobb gyakorlatok alkalmazására ösztönözze.

Az EED kifejezetten az energiafelhasználás 11,7%-os csökkentésére összpontosít 2023-ig, hogy segítse az EU Green Dealnek való megfelelést, és 2024-ben kötelezővé teszi az energiafogyasztásról való jelentéstételt bizonyos adatközpontok számára.

Az EN 50600 az adatközpontok infrastruktúrájára vonatkozó, széles körben elfogadott európai szabvány, amely kiterjed a tervezésre, az energiaellátásra, a hűtőrendszerekre, a biztonságra és a fenntarthatóságra. Ahhoz, hogy egy létesítmény megfeleljen ennek a szabványnak, csökkentenie kell a teljes energiafogyasztást, növelnie kell a feladatok hatékonyságát, növelnie kell a megújuló energiaforrások használatát, és újra kell hasznosítania a létesítményből származó hulladékhőt.

Hogyan hat az EU Green Deal az adatközpontokra?

Az adatközpontok hatalmas energiafogyasztók, és körülbelül 40-45 TWh-t, vagyis az EU teljes villamosenergia-fogyasztásának mintegy 1,4-1,6%-át teszik ki, így az energiahatékonysági kezdeményezések célpontjává válnak.

Az európai adatközpontokra nemcsak az EU Green Deal lesz közvetlen hatással, hanem 3, esetleg 4 olyan jogszabály is, amelyet az adatközpontok vezetőinek ismerniük kell:

Először is, a Taxonomy Climate Delegated Act (TDCA) lényegében a CoC aktualizálása, és az adatközpontok fenntartható építéséhez szükséges tőke biztosításával kapcsolatos. A tőkeellátók fogják meghatározni, hogy egy adott adatközpont-projekt megfelel-e a legjobb gyakorlatoknak, és ha nem felel meg, akkor bírsággal sújthatják.

A vállalati fenntarthatósági jelentésről szóló irányelv (CSRD) 2023 januárjában lépett hatályba. Ez megköveteli az adatközpontoktól, hogy energiával és fenntarthatósággal kapcsolatos jelentéstételi adatokat szolgáltassanak ügyfeleiknek.

Az energiahatékonysági irányelv (EED) 2024 májusától az 500 kW-nál nagyobb adatközpontok számára kötelezővé teszi az olyan adatok jelentését, mint az alapterület, a beépített teljesítmény, az energiafogyasztás, a teljesítményfelhasználás hatékonysága (PUE), a hőmérséklet-beállítási pontok, a hulladékhő-felhasználás, a vízfelhasználás és a megújuló energia felhasználása.

Végül a vállalati fenntarthatósági átvilágítási irányelv (CSDDD) célja a fenntartható vállalati magatartás előmozdítása és a környezetvédelmi megfontolások beépítése a vállalati működésbe.

A Green Deal az EU-ban működő adatközpontokat a környezetbarát tervezés követelményei is befolyásolni fogják. Az EU-ban értékesített vállalati szerverekre és adattároló termékekre a 2019 márciusában közzétett bizottsági rendeletben meghatározott szabályok vonatkoznak majd. A szabályozás célja a környezeti hatások korlátozása ezen szabályrendszer alapján, amely kiterjed a tápegységek energiahatékonyságára, a szerverek minimális hatékonyságára aktív állapotban, a maximális fogyasztásra üresjárati állapotban, valamint a termékek üzemi hőmérsékletére vonatkozó információkra.

Bár az EU Green Deal, a CoC, az EED és az EN 50600 nem fogalmazza meg kifejezetten az energiafogyasztás csökkentésének előírt módszereit, de tartalmaznak néhány gyakorlatot, amelyet meg lehet valósítani. A CoC például kiemeli a PUE-t, mint a fenntarthatóság és a hatékonyság előmozdításának kulcsfontosságú mérőszámát. A PUE az adatközpont által felhasznált teljes energiamennyiség és az IT-berendezésekhez szállított energia arányát jelenti. Az ideális PUE-arány 1,0, és az átlagos európai adatközpontok 1,6-os értéket mérnek, néhányban pedig 2,0 fölött van. Az adatközpontok vezetői az adatközpont-infrastruktúra-kezelő (DCIM) szoftverrel automatikusan, valós időben mérhetik a PUE-arányt, hogy energiát takarítsanak meg, megfeleljenek a fenntarthatósági kezdeményezéseknek, és közelebb kerüljenek az 1,0-hoz.

Egy másik említett irányelv szerint egy bizonyos tartományon belül magasabb hőmérsékletet is megengedhetünk, legfeljebb 40°C vagy 45°C, amely „a legtöbb éghajlaton lehetővé teszi a hűtés teljes kiküszöbölését, lehetővé téve az üzemeltető számára, hogy a hűtőrendszerek tőke- és karbantartási költségeit kiküszöbölje”. Az elkövetkező években ezen iránymutatások és legjobb gyakorlatok közül sokan törvényekké fognak átalakulni, ami azt jelenti, hogy a vezetők számára megvalósítható tervekre lesz szükség a betartásukhoz.

Támogassa az EU Green Deal követelményeit a DCIM szoftverrel

Bár az EU Green Deal követelményei számosak és összetettek, a modern DCIM-szoftverek megkönnyítik ezek támogatását, mivel:

  • Valós idejű felügyelet. Az energiaellátás és a környezetfigyelés teljes körű vizualizációt biztosít a létesítményben, lehetővé téve a vezetők számára, hogy bármikor, a világ bármely pontjáról láthassák, mi történik. A modern DCIM percenként rackenként 500 adatpontot és naponta több mint 11 milliárd adatpontot képes gyűjteni. Ezeket az adatpontokat nyomon követik, elemzik, és hasznos információkká állítják össze, hogy az adatközpontok még jobban megfeleljenek a szabályozásoknak.
  • Hatékonyabb létesítmények. Használja ki a már meglévőket a megkésett kapacitások visszanyerésével és az energiaigényes bővítések elhalasztásával. A DCIM-szoftver lehetővé teszi a meglévő létesítmények jobb kihasználását az eszközök automatikus energiafelhasználási költségvetése, a mi lenne, ha elemzés, az intelligens kapacitáskeresés, a korrelált kapacitásjelentések és a konfigurációmentes analitika segítségével.
  • Csökkentett energiafogyasztás. Az EU Green Deal előírásainak való megfelelés érdekében az adatközpontoknak jelentősen csökkenteniük kell az energiafogyasztást a szén-dioxid-semlegesség elérése érdekében. A DCIM-szoftverek telepítése lehetővé teszi a vezetők számára, hogy megállítsák a túlhűtéssel járó energiapazarlást, megtalálják és kiküszöböljék a szellemszervereket, növeljék a privát felhő vagy virtuális környezet hatékonyságát, és a számlázási jelentésekkel hatékonyabb viselkedésre ösztönözzenek.
  • Megfelelősségi jelentés. Könnyedén teljesítheti a jelentési követelményeket egy központosított adatgyűjtési és dokumentációs platformmal, amely tartalmazza az energiafogyasztási mérőszámokat, a hőmérsékleti naplókat és a teljesítményleolvasásokat. Az olyan KPI-k, mint az energiafelhasználás hatékonysága (PUE), a szénlábnyom, a rackenkénti áramkapacitás és az üzleti egységenkénti energiaköltség automatikusan kiszámításra kerülnek, és megosztható műszerfali grafikonokon és jelentésekben jelennek meg.
  • Költségmegtakarítás. Tartsa alacsonyan a költségeket a DCIM-szoftver segítségével, amely segít adatvezérelt döntéseket hozni a létesítmény optimalizálása érdekében. A DCIM-szoftver jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé az energiaköltségek elemzésével és előrejelzésével, a hűtőrendszerek optimalizálásával, a hardver élettartamának meghosszabbításával, az igénybevételi díjak elkerülésével, a jelenlegi létesítmények maximális kihasználásával és a nem megfelelőség miatti büntetések elkerülésével.

Tudjon meg többet az 5 mód, ahogy a DCIM-szoftver támogatja az EU Green Deal-megfelelőséget című e-könyvünkben.

Összegzés

Az európai adatközpontokat erősen ösztönzik arra, hogy az EU zöld megállapodása és magatartási kódexe révén nagyobb energiahatékonyságot és fenntarthatóságot érjenek el. A 2030-as év gyors közeledtével Európa arra törekszik, hogy az adatközpontokat bevonja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó cél elérése érdekében. A Magatartási Kódex és az Energiahatékonysági Irányelv bevált gyakorlatai segítségével az adatközpontok megkezdhetik az energiacsökkentési tervek elkészítését, és megtanulhatják, hogyan figyelhetik létesítményeiket a közelgő kötelező adatjelentések miatt.

A DCIM szoftver támogatja az adatközpont-menedzsereket abban, hogy valós idejű megfigyeléssel, hatékonyabb létesítményekkel, kisebb energiafogyasztással, megfelelőségi jelentésekkel és értékes költségmegtakarítással próbálják elérni a fenntarthatósági és energiacélokat. Az energiaszintek nyomon követésére és jelentésére szolgáló megfelelő felügyeleti eszközök bevezetése segíthet a vezetőknek sikeres lenni a zöld fenntarthatósági kezdeményezések és végső soron a törvények e hullámában.

Szeretné látni, hogyan segíthet a Sunbird világelső DCIM szoftvere az adatközpont energiafogyasztásának csökkentésében.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

https://rosi-systems.hu/kapcsolat/

 

És végül nagyon köszönjük a SUNBIRD-nek ezt a cikket.

Az EU zöld megállapodásának és az adatközpontokra gyakorolt hatásának megértése